Guide til boligkøb – Sådan gør du!

Når det er blevet tid til, at man vil give sit hjem nye ejere, og derved selv finde en ny ejendom at bo i, kan det være en god ide at sætte sig grundigt ind i, hvad ejendomshandel indebærer, og hvad man skal være særligt opmærksom på, inden man begynder, i mens og også efter handlen. En ejendomshandel skal helst gå hurtigt, nemt og bekvemt for alle parter, der er med i en sådan handel. Her vil vi derfor se nærmere på, hvad man skal kigge på og undersøge undervejs, inden og efter. Altså en ejendomshandel fra A-Z.

Lån og budget ved boligkøb

Først skal du overveje hvad du egentlig har råd til at bruge på køb af nyt hus, lejlighed eller andelsbolig. For at undgå at komme ud i for dyre lån og et beløb, som din eller jeres økonomi ikke kan bære, kan det derfor være en god ide at tage en snak med din bankrådgiver, som kan give dig det bedste overblik. Det eneste der kræves fra din side ved besøget hos din bankrådgiver er, at du giver det mest realistiske billede af, hvordan din økonomi ser ud. Altså hvor mange indtægter du har samt hvor mange udgifter. På denne måde kan han/hun beregne en sum, som du har til at kunne købe bolig for – uden at du kommer i vanskeligheder. Derudover kan din bankrådgiver også give dig det bedste lån med den laveste rente. Det er de færreste, der har råd til at købe et hus, hvorfor et lån er meget ideelt. I banken kan de billigste lån tages, så tal med din bankmand om hvilke muligheder der er.

Besigtigelse af bolig

Når du har et godt overblik over hvor meget du kan købe for, kan du efterfølgende tage på åbent hus. Det er typisk ejendomsmæglere der står for åbent hus, så det handler altså om at holde øje med deres kataloger og/ på deres hjemmesider, hvor du kan blive informeret om tid og sted. Ved åbent hus kan du bedst muligt se huset, og lave en rolig vurdering uden det føles presset, da der netop også er andre ude at kigge på boligen.

Boligens tilstand

Når du har været ude og kigge på boligen kan du efterfølgende kigge på boligens stand, som er dokumenteret af en professionel. I tilstandsrapporten kan du se hvilken energiklasse huset er, og om der er nogle væsentlige problemer og komplikationer ved boligen. Dette giver et godt billede af, hvor holdbart boligen er, og om man skal regne med penge til eventuelle renoveringer.

Ejendomsmægler og advokat

Når dette er gennemgået kan du derefter begynde, sammen med din ejendomsmægler og sælger, at diskutere om prisen er retfærdig eller ej. Det kan være en lang og svær proces, da sælger ønsker at få så meget for boligen som muligt, mens du som køber helst vil have så meget som muligt for pengene.
Ovenstående leder derfor til næste punkt, nemlig at have en boligadvokat. En sådan kan hjælpe dig med forhandlingerne, ligesom en ejendomsmægler, på samme tid med, at en bolig advokat er sat godt ind i forhandlingsteknikkerne, og kan forhandle på andre punkter og endda på flere punkter, end en almindelig ejendomsmægler kan. Undersøg derfor, om det kan betale sig for dig, at ansætte en boligadvokat – for på sigt, kan en sådan muligvis spare dig for mange penge ved købet af boligen.
Her bør du være særligt opmærksom på, om det er nødvendigt med forbehold indskrevet i købsaftalen. Det kaldes et advokatforbehold, læs mere her

Købsaftale

Når boligen er nøje valgt ud og prisen er fastlagt, vil der blive oprettet en købsaftale. I denne aftales der fra hvilken dato boligen tilhører dig. Når dette er gjort vil du på den givende dato kl 12.00 modtage nøglen og læse målerne af i huset. Derefter skal skødet tinglyses, hvilket gøres nemt digitalt. Når det er blevet registreret, at der ikke er nogle komplikationer med skødet, så frigives købesummen og boligen er nu din. Det vil altså sige, at sælgers gæld i huset skal fjernes fra tinglysning på den pågældende bolig, før at du er den formelle ejer. Når dette er klaret, er boligen herved din, og du kan nu slappe af og nyde din nye fine bolig. En god ejendomsmægler eller en boligadvokat sikrer altså, at du ikke bliver snydt undervejs gennem handlen. De sørger for at du får den rigtige pris, og bankrådgiveren sikrer at du ikke køber for mere, end hvad din økonomi tillader. En ejendomshandel behøver altså ikke at være kompliceret, og især ikke hvis man får fat i de rigtige fagfolk. Med en bankrådgiver, ejendomsmægler og/ bolig advokat, kan du altså få drømmeboligen uden at få grå hår af besværet eller at bruge penge du ikke har.

Skulle du komme ud for, at du fortryder købet, har du en fortrydelsesret. En sådan fortrydelsesret gælder 6 hverdage efter at begge parter har underskrevet købsaftalen (sælger og køber). Ønsker du at benytte denne ret koster det dig dog 1% af købesummen, så vær sikker, inden du skriver under. Dette burde dog ikke være en nødvendighed, når du har haft professionel hjælp hele vejen igennem, til at sikre dig det bedste køb.

Mangler du svar på spørgsmål?? Så læs eventuelt den udvidede guide til boligkøb hos Boligadvokater.info her