Tags

Related Posts

Share This

Sådan bliver du en god bedemand

Jobbet som bedemand er ikke noget for enhver person. Det kræver en helt speciel psyke og styrke. Du omgås med døde mennesker og mennesker i stor sorg. Det er ikke noget let job og der stilles meget høje krav til, hvordan du skal opføre dig. 

Når det så er sagt, så er der heldigvis nogle mennesker, der er godt egnet som bedemænd. Dette er personer der kan finde ud af at distancere sig selv fra de pårørendes sorg, men som samtidig er meget høflige, professionelle og ikke mindst menneskelige, når det kommer til samtaler med de pårørende.

Denne artikel er for dig, der ønsker at blive klogere på, hvordan du bliver en god bedemand. For ifølge loven kan vi i teorien alle blive bedemænd, men at blive en god bedemand kræver altså lidt mere engagement, også selv om loven ikke kræver det. Jeg har været forbi hos Elholmbegravelsesforretning i Birkerød, for at lære lidt om, hvad det kræver at blive en god bedemand.

Hvordan bliver man bedemand?
Jobbet som bedemand kræver ikke en særlig uddannelse eller autorisation, men det er muligt at tage en uddannelse og blive eksamineret bedemand. Gennemførelse af uddannelsen er en betingelse for at kunne optages i foreningen Danske Bedemænd. Derudover er der nogle kvalifikationer som er gode at besidde, hvis du gerne vil være bedemand.

Bedemandsuddannelsen
Uddannelsen henvender sig til dig som ønsker at være selvstændig bedemand eller ønsker beskæftigelse som assisterende bedemand. Formålet med uddannelsen er at sikre høj og ensartet kvalitet af ydelser. Derudover skal uddannelsen sørge for at bedemænd har de nødvendige kvalifikationer så både kunder og myndigheder er sikret etisk og kvalitetsmæssig ydelse. På uddannelsen lærer du bl.a. om sorgens faser, samtaleteknik, etik, markedsføring og forskellige lovgivninger.

Praktik og teori
Samlet vil uddannelsen have en varighed på mindst et år. Heri indgår fire moduler:
– Praktik/ansættelse: Minimum 1 år hos en bedemand, hvor bedemanden fungerer som mentor.
– Teori: i den 1 årige periode gennemføres 2 teoretiske forløb med afsluttende prøver
– Praktikprøvning: Der gennemføres en praktisk afprøvning af bedemandens opgaver. Praktikprøvningen har en varighed på en uge og foregår hos en godkendt praktikvært.
– Eksamen: Vejledende samtale hvori der indgår faglig rådgivning om egnethed i branchen. Eksamensbevis udstedes.
Forløbet skal ses som en helhed, der giver mulighed for opbygning af et højere kompetence niveau.

Kvalifikationer
Som bedemand møder du mennesker, der befinder sig i en svær situation. Derfor skal du være høflig og have en rolig udstråling. Det er vigtigt at du kan vise medlidenhed og empati, så de pårørende føler sig godt tilpas. Psykologiske aspekter og indsigt er vigtigt for at kunne forstå og rådgive de pårørende. Du skal være god til at kommunikere og kunne tale med mange forskellige typer mennesker. Derudover er en evne til at forhandle, tilrettelægge og planlægge også en stor fordel. Som bedemand er det vigtigt at have styr på tingene og flair for detaljerne.

Jobbet som bedemand
Den væsentligste opgave som bedemand er at tage sig af alt det praktiske omkring begravelser og bisættelser. Jobbet inkluderer mange samtaler med de pårørende og bedemanden fungerer som en slags vejleder. Desuden står du for praktiske opgaver, såsom at anmelde dødsfaldet til myndighederne, indrykke dødsannoncer i avisen og fortælle de pårørende om skifteret osv. Sammen med de pårørende står du for planlægning af begravelsen. Arbejdsdagen veksler mellem møder, praktiske opgaver og administration. Dette foregår både på kontoret og i de pårørendes hjem. Du skal være forberedt på at arbejde uden for normal arbejdstid og i weekender.

Gør en forskel
Mange tænker måske at jobbet som bedemand er et trist job, men det er det ikke. Som bedemand kommer du i tæt kontakt med mennesker der virkelig værdsætter din hjælp. Du får lov at hjælpe mennesker når de er i de sværeste situationer, og du kan gøre en stor forskel for disse mennesker. Som bedemand hjælper du med at det sidste farvel bliver en smuk oplevelse for de pårørende.