Engangshandsker til rengøring: Nitril, Vinyl eller Latex?

Latexhandsker og nitrilhandsker i bokseMan kommer ikke uden om, at hvis man arbejder i rengøringsbranchen, så skal man på en eller anden måde bruge nogle handsker. Her står valget da ofte mellem mere solide genanvendelige handsker eller engangshandsker. Ofte bruger man engangshandsker, da det simpelthen bare er nemmere for rengøringsassistenten og ofte lige så billigt, da engangshandsker er meget billige. Men der er jo intet der er nemt her i verden, så der findes naturligvis mange forskellige materialer til disse handsker som alle sammen har deres unikke egenskaber, som ingen af de andre har. Derfor er det ofte en udfordring at udvælge de helt rigtig materialer til handskerne, men nedenfor finder du en gennemgang af de tre mest relevante materialer.

Latex – den populære

Latex er uden tvivl den mest populære af de forskellige materialer. Dette har den været gennem mange år i branchen, men den er langsomt ved at miste sin plads til nitril-handsken. Materialet kommer ofte i en meget hvid farve, men kan også finde i en nuance der hælder til det gule. Derudover findes der også producenter med deres helt egne farver, men det er et mindretal. Selve handsken er lavet af naturgummiet, deraf navnet, hvilket giver et meget smidigt materiale der er nemt at arbejde med. Det resulterer i, at man ofte meget nemt kan få sine engangshandsker til at sidde tæt om hånden. Materialet har dog den ulempe, at det for nogen godt kan give allergiske reaktioner, men det sker dog ikke hos særlig mange. Materialet er rigtigt godt mod mikroorganismer. Dette er specielt relevant i medicinske sammenhænge. Derudover kan man også opleve en udmærket beskyttelse i forhold til kemikalier i f.eks. rengøringsmidler.

Nitril – den nye dreng i klassen

Nitril er et lidt alternativt materiale og er derfor ikke fremstillet naturligt. Det er derimod en syntetisk materialer, som langsomt er ved at overhale latex. I takt med at produktionen af disse engangshandsker er blevet billigere, så er prisen og dalet ned på et niveau hvor den kan konkurrere med latexhandsken. Selve materialet har dog ikke samme elasticitet som latex har, men kan stadig meget nemt tilpasse sig hånden, så man får et godt ”fit”. Handskerne har mange forskellige farver, men oftest lyseblå, hvide, grønne eller lilla. Mod mikroorganismer kan man finde en god beskyttelse, men ser man på kemikaliebeskyttelsen, så er den meget bedre end latexhandsken. Dette gør nitril meget anvendeligt i rengøringsbranchen. Dertil kommer også, at der er en meget lille chance for en allergisk reaktion i forhold til latex, hvilket kun er en bonus.

Vinyl – den billige

Vinyl er desværre den store taber i denne kamp, da den ikke rigtig har nogle væsentlige styrker. Det er handsker der på ingen måde er smidig, hvilket gør den bøvlet at bruge og samtidig meget nemt sprækker. Det gør så også, at det som regel er den suverænt billigste handske. Det resulterer så også i, at den kun er modstandsdygtig over for f.eks. vand og til nøds sæbe. Der er en meget dårlig beskyttelse i forhold til mikroorganismer og beskyttelsen mod kemikalier er ligeledes meget ringe. De har som regel ingen farve, men er derimod gennemsigtige og er ikke allergifremkaldende på nogen måde.

Det bedste materiale til engangshandsker

Efter denne gennemgang er konklusionen altså derfor ligetil. Hvis det handler om rengøringsbranchen og udstyr til rengøringsassistenter, så er nitril helt bestemt det bedste materiale til engangshandsker. De egner sig til normalt rengøringsarbejde, men arbejder man med stærkere kemikalier skal der naturligvis benyttes de passende handsker. Grundet det store fald i prisen, så er dette materiale også meget bedre end latexhandskerne, som før blev anset som værende sejrherren.

Du kan læse meget mere om engangshandsker, på hjemmesiden http://rengoerings-artikler.dk/engangshandsker-til-rengoering/.