Glidende overgang – Samme brille til alle afstande

Briller med glidende overgang er en oplagt løsning til dig, der har brug for synskorrektion for at få et skarpt syn – både nært og fjernt. Glidende overgang giver dig nemlig mulighed for flere styrker i ét brilleglas, så du slipper for at have flere briller til forskellige formål.

Har du rundet de 40-45 år, vil du – som stort set alle andre i denne aldersgruppe – på et tidspunkt opleve det fænomen, man populært sagt kalder, at ”armene bliver for korte”. Det dækker over, at det med tiden bliver sværere at læse bogstaverne i avisen eller underteksterne på fjernsynet, og at du ikke kan tyde teksten i den bog, du er ved at læse. Dette kaldes som regel gammelmandssyn, eller +40 syn.

Når evnen til at fokusere forsvinder

+40 syn skyldes, at menneskeøjets evne til at fokusere på et objekt på nært hold bliver forringet i takt med alderen, da øjets linse og ringmuskel bliver mindre smidige og elastiske i 40-årsalderen og frem til omkring 60-årsalderen. Det betyder, at øjet ikke længere automatisk kan tilpasse sig forskellige afstande og evnen til at fokusere gradvist forsvinder. Heldigvis findes der en brille, der er ideel til at komme dette problem til livs: briller med progressive glas – også kaldet briller med glidende overgang.

Hvad er glidende overgang?

Briller med glidende overgang er en god og nem løsning til at opnå et skarpt syn ved alle afstande, da de giver mulighed for forskellige styrker i samme brilleglas. På den måde er det kun nødvendigt med ét par briller, uanset om du læser, ser fjernsyn eller kører bil. Det, der er den primære fordel ved de progressive brilleglas og adskiller dem fra andre typer flerstyrkeglas, er, at de ikke har et nøje afgrænset område slebet ind i glasset for nærområdet og et andet område for mellemafstandene. Derfor har de ikke en synlig delelinje mellem de forskellige synsområder, hvilket i nogle tilfælde kan være til gene både syns- og udseendemæssigt. Desuden har de også den fordel, at de sikrer klart og skarpt fokus på mellemafstande, hvilket ikke er muligt med læsebriller eller bifokale briller.

Hvornår skal du vælge brilleglas med glidende overgang?

Når du begynder at observere nogle af symptomerne på +40 syn, er det måske på tide at anskaffe briller med glidende overgang, eller i hvert fald få tjekket, om dit syn har ændret sig og kræver en løsning, der effektivt korrigerer synsproblemerne. Nogle af de gængse symptomer, du skal være opmærksom på, er:

  • At avisen og bogen skal længere væk, før du kan læse den.
  • At synet er godt på afstand, men er sløret, når du ser på et objekt tæt på.
  • At bogstaverne flyder sammen og du oplever sløret syn og læsebesvær.

Kort tilvænningsperiode

Selvom briller med glidende overgang ofte vil være en god løsning på de problemer, +40 syn medfører, er det dog vigtigt at være opmærksom på, at omstillingen i begyndelsen tager lidt tid at vænne sig til. Det er derfor vigtigt, at du er indstillet på at vænne dig til at bruge deres progressive brilleglas, da både øjet og hjernen skal lære at tilpasse sig brilleglassets forskellige synsindtryk. Heldigvis er synssansen et yderst tilpasningsdygtigt system, ligesom den høje kvalitet i Synoptiks individuelt tilpassede brilleglas også medvirker til, at tilpasningstiden bliver forholdsmæssig kort.

Gratis synstjek, råd og vejledning i Synoptik

I alle Synoptiks butikker kan du få et helt gratis synstjek, som hurtigt og uforpligtende kan afklare, om briller med glidende overgang vil være det rigtige valg for dig. Synstesten er helt gratis og tager kun fem til ti minutter, hvorfor det ikke er nødvendigt at bestille tid i forvejen.

Find din nærmeste Synoptik og kig forbi butikken, hvor vores dygtige medarbejdere står klar til at tjekke, rådgive og vejlede dig i forhold til, om du skal vælge briller med glidende overgang eller måske en anden løsning.