Sådan fejrer du flagdagene i Danmark apr21

Tags

Related Posts

Share This

Sådan fejrer du flagdagene i Danmark

Vi er stolte af vores flag i Danmark. Vi putter det på fødselsdagskager eller maler det i ansigtet til fodboldkampe. Dannebrog er et letgenkendeligt motiv, der med det samme vækker følelser af patriotisme eller i hvert fald hygge og hjemlighed i mange.

Det er dog som om, at vi har glemt dannebrog, så snart det skal op i flagstangen. Vi flager stadig på vores fødselsdage, hvilket er en fin tradition, men ellers ligger det danske flag som oftest gemt væk i en skuffe et eller andet sted i de fleste danske hjem.

Det er til trods for, at vi i Danmark faktisk har officielle flagdage, hvor det er de statslige myndigheders pligt at flage. Som privatpersoner har vi ikke pligt til at flage på noget tidspunkt, men før i tiden var det en god og festlig tradition at gøre det.

Hvis du godt kunne tænke dig et lidt mere festligt år, så er det bare med at komme i gang med at flage. Måske kunne du endda påvirke dine naboer til det samme. Hvis du kunne tænke dig at komme i gang med at fejre de officielle flagdage, så er der her en guide til alle de forskellige flagdage i Danmark.

Gør flagdagene endnu mere festlige

Hvis du virkelig går op i det, kan du også gøre de 19 officielle flagdage i Danmark endnu mere festligt. Du kunne for eksempel købe et nyt og festligt sæt tøj. Alt bliver bare lidt mere højtideligt, hvis man har det rigtige tøj på. Så er det lige meget, om man fejrer det sammen med andre eller bare hygger sig med kernefamilien.

Man kan også vælge at forberede et lidt mere lækkert aftensmåltid. På den måde kan man samle hele familien til en hyggelig middag, der måske varer lidt længere end sædvanligt. Hvis man har børn, kan man også belære dem om, hvorfor man egentlig fejrer lige netop denne dag.

Nogle af Danmarks officielle flagdage, er det næsten selvsagt, hvad man bør spise for at fejre dem. Det er for eksempel tilfældet nytårs- og juledag, hvor man kan spise de lækre rester fra dagen før eller tilberede noget helt nyt.

På Grønlands og Færøernes nationaldage er det også oplagt at spise en national ret fra de forskellige områderne. Andre dage er der noget mere, der er blevet overladt til kokkens fantasi.

Husk flagreglerne

Hvis du har bestemt dig for, at du vil til at flage oftere, er det dog også vigtigt, at du husker at overholde flagreglerne. Der er for eksempel helt klare regler om, hvornår flaget må hejses og hvornår det skal tages ned igen. Som tommelfingerregel kan det siges, at flaget aldrig må hænge i flagstangen, hvis solen ikke er oppe.

Derudover er der også dage, hvor man fejrer på halvt fremfor at have flaget i toppen af flagstangen. Det gør sig gældende på langfredag. På besættelsesdagen flager man på halvt op til middag, hvorefter flaget hives helt til tops. Det kan virke en smule kompliceret, men med en smule øvelse er det enormt festligt at flage med Dannebrog.