Tags

Related Posts

Share This

Er julefrokost en udgift eller en investering hos jer?

Kalenderen siger, at det er august, og det betyder også, at det reelt set stadig er sommer. Alligevel er der ikke så lang tid til julen nærmer sig. Mange af os kender nok godt det med, at man stopper op og lige pludselig er det december. En af de ting der kommer med julen er firmajulefrokoster, som langt langt de fleste virksomheder, store som små afholder.

Hvordan disse julefrokoster bliver afholdt, er der dog meget stor forskel på. Der er forskellige kulturer i forskellige virksomheder, og derfor er det også forskelligt hvordan de bliver afholdt, og hvad holdningen til dem her. Nogle steder er det eksempelvis helt acceptabelt, at man bliver hønefuld og ude af kontrol. Andre steder er denne slags meget ilde set, hvilket igen kommer ned til kulturen i virksomheden.

En anden ting der er stor forskel på i virksomheder, er hvordan de griber hele begrebet julefrokost an. For nogle ledere og ejere, holder en julefrokost fordi det forventes, og fordi de ansatte ellers bliver blive sure. Andre holder det fordi de gerne vil have en hyggelig aften med deres ansatte og forde de synes de fortjener det. Det handler i meget høj grad om to forskellige synspunkter til julefrokosten.

Udgift eller investering

Når alt kommer til alt kommer det ned til følgende spørgsmål, man som “betaler af gildet”, skal stille sig selv. Er det her en udgift i virkomheden, eller er det en investering. Man kommer nok ikke uden om, at det er en udgift i sidste ende, da der som regel er en regning der skal betales. Men hvordan man anskuer denne udskrivning, spiller en stor rolle i forhold til den holdning man har. Det har naturligvis også en betydning for, hvilken type julefrokost der bliver tale om. Det kan være det bliver en eksklusiv julefrokost på D’angleterre eller det kan være, at det bliver en drukfest i den lokale idrætsforening.

Ser man julefrokosten som en ren udgift, er det som ofte bare noget der skal overstås. Ser man på den på denne måde, holder man julefrokosten fordi det forventes, og ikke fordi man reelt vil glæde sine ansatte.

Hvad er forskellen?

En udgift er noget man betaler, som ikke kommer igen. Det er altså bare nogle penge, der ryger ud af kassen. En investering derimod er noget man betaler i forventning om, at der kommer noget tilbage og gerne mere, end det man giver. Der er nok ikke mange ledere og ejere, der forventer ligefrem at tjene på at give de ansatte en julefrokost. Alligevel er der mange, der ser på julefrokosten som en måde at investere i sine medarbejdere. Dette er noget, der betaler sig på den lange bane.

Glade medarbejdere er gode medarbejdere, og disser yder i langt de fleste tilfælde markant mere end utilfredse medarbejdere. Hvis man investerer i at have glade medarbejdere, er det altså også en investering i virksomheden.

Dette kan naturligvis ikke gøres udelukkende gennem en god firmajulefrokost. Dette er dog er af de steder, hvor har alle muligheder for det. Det er slutningen af året, og det er en god måde at sige tak for et godt år og tak for den indsats der er ydet gennem hele året.

Som sagt er det ikke noget, der kan stå alene. Investeringen i glade medarbejdere, er noget af det der bør stå højest på listen over ting, man som ejer skal gøre. En hver god virksomhed starter indefra. Hvis man har en sund virksomhed, hvor der er en god kultur og hvor medarbejderne er glade, er der en langt større sandsynlighed for at man får succes – end hvis det modsatte er tilfældet.

Hvis det ikke har været tilfældet tidligere – kan det være man skulle starte med julefrokosten i år?