Tags

Related Posts

Share This

Få luft i din økonomi

Der findes mange danskere som har svært ved at få deres privatøkonomi til at hænge sammen, det ser vi i programmer som luksusfælden på TV3, men også på andre medier. Det er ikke kun folk med lav indkomst der har disse problemer, men det er folk fra mange indkomstgrupper.

Hvis man har et overforbrug igennem længere tid, så kan man hurtigt få opbygget en gæld, som kan være svær at slippe af med igen, og det kan være nødvendigt at få gældsrådgivning, og det kan vare mange år inden man igen har betalt sine kreditorer, hvor man skal leve et liv et meget sparsommeligt liv.

Har man ikke et overblik over sin økonomi pt., så er det på tide at man begynder at danne sig et overblik. Først skal man finde få overblikket over sin økonomi. Det første skridt er at finde frem til ens månedlige indtægter efter skat, dernæst skal man have et overblik over hvad man det seneste halve år har brugt sine penge til måned for måned. Udgifterne består af nogle faste udgifter til bolig, bil, abonnementer osv., og så en række variable udgifter til forbrug, fornøjelser og mad.

konomiDe faste udgør ofte en stor del af de samlede udgifter og hvis de er for store i forhold til hvad man tjener, så bliver man nødt til at sætte ind her, selvom det kan være ubehageligt, men ønsker man en ansvarlig økonomi, så skal der være en god sammenhæng imellem indtægter og de faste udgifter. Hvis man ikke er bevidst omkring dette, så kan det hurtigt gå galt. Boligen vil ofte være den største post, men er også den der er sværeste at lave om på, men har man f.eks. to biler i husstanden kan det være et sted hvor man skal skære ned. På de mindre poster som mobilabonnementer og lignende kan det godt betale sig at kigge efter billigere løsninger på markedet, da der kan være mange penge at spare hvis man kigger sig godt for.

Når man først har trukket de faste udgifter fra, så er der et beløb tilbage, og det er hvad man har at bruge på fornøjelser, tøj, mad osv. Det kan dog være n god ide at lægge et bestemt beløb til side hver måned, så man har en opsparing til uforudsete omkostninger, og til større fremtidige udgifter og oplevelser som rejser, fester osv. Hellere være et skridt foran end bagefter.

Der nogle steder hvor det kan være dumt at spare, f.eks. kan nogen blive fristet af at opsige enkelte forsikringer eller deres medlemskab af en arbejdsløshedskasse, men ved at spare penge på dette på den korte bane, så kan man ved at opsige disse abonnementer kommer til at nedbryde sin økonomi på den længere bane, hvis der f.eks. sker et uheld eller om man bliver fyret fra sit arbejde.

Når man har været ved at få et overblik over sin økonomi, så kan det i samme ombæring være en god ide at sikre sig at man har en pensionsopsparing. Der findes flere forskellige typer af pensionsopsparinger, og mange har pension som en del af deres overenskomst på deres arbejde. Det kan alligevel være en god i de at kigge den aftale efter i sømmene, og overveje om yderligere tiltag skal laves. Det kan nemlig godt betale sig at investerer penge i en tidlig alder, da de penge overtid kan blive til mange penge med renters rente osv. Har man f.eks. 100.000 kr. som man kan investere i dag, og kan få et årligt afkast på 10 %, så vil de om 30 år være 1.744.940 kr., og dette illustrer ganske fint, at hvis man starter med at spare op og investerer i en tidlig alder, så kan man få en gylden alderdom.