Tags

Related Posts

Share This

Guide til maling af loft og vægge

Man hører ofte sætningen ”hvor ville det være rart at have en håndværker i familien”, og sandheden er at der er mange fordele ved at få en uddannet maler til at udføre malerarbejde i ens hjem, men det er ikke nødvendigvis den mest økonomiske løsning. Derfor overvejer mange selv at kaste sig ud i projektet med maling af loft og vægge, og hvis man har lysten og tålmodigheden til det, så kan det godt lade sig gøre. Det er dog en god idé at undersøge forskellige gør-det-selv guides på internettet, hvor man kan få mange tips til, hvordan arbejdet udføres på den bedst mulige måde.

Forskellen på maling af loft og vægge

Selv om det kan virke som det samme, så er der forskel på maling af loft og vægge. Når man maler et loft, så er det oftest ikke nødvendigt at aftørre først, selv om det kan være praktisk at gøre det alligevel, da insekter kan have sat sine spor her. Når væggen skal males er det derimod nødvendigt med aftørring, da det vil give det bedste resultat. Maler er i gang med at male loftNår det kommer til spørgsmålet om det kan lade sig gøre at bruge det samme produkt til maling af både loft og vægge, så er svaret at det godt kan lade sig gøre at bruge vægmaling på loftet, men man kan ikke bruge loftsmaling til væggen.

Forklaringen skal man finde på molekyleniveau. Hvis man vælger en mat vægmaling, der kan aftørres, vil molekylerne ligge på kryds og tværs i toppen af malingslaget, da de er uens i form og størrelse. Denne ujævne overflade vil ikke kaste så meget lys tilbage som en glat overflade, og der findes mere bindemiddel, der holder molekylerne fast i denne ujævne struktur. En loftsmaling vil ikke kunne holde til så meget, og den indeholder ikke særlig meget bindemiddel. Det betyder at molekylerne ved aftørring bliver ens, og dermed kan reflektere lys.

Derfor bør man ikke anvende loftsmaling til maling af loft og vægge. Samtidig er det vigtigt at man ikke får en for høj glans på loftet.

Maling af loft og vægge

Man vil oftest skulle male vægge, men i nogle tilfælde vælger folk også at male deres lofter. Det er en god måde at give hele rummet et løft på, og hvis man vælger at bruge hvid maling giver det en smuk og jævn lysspredning. Man kan lege med farverne, og kun fantasien sætter grænser, men de fleste vælger en farve, der ligger tæt på væggens, for at skabe mere harmoni.

Hvis man har et værelse med høje lofter, så kan man skabe en mindre kold og mere hyggelig stemning, hvis man bruger en mørke tone til loftet. Når man gå i gang med maling af loft og vægge, så er det vigtigt at man altid maler loftet først, da man på den måde undgår at skulle beskytte de nymalede vægge mod stænk fra loftet. Det gælder om at være tålmodig og omhyggelig, også når det kommer til forarbejdet, for at få det bedste resultat. Hvis man skal igang med maling af loft og vægge, der før har været malet på, så er det vigtigt først og fremmest at kontrollere underlaget, og man kan evt. prøvevaske et sted, for at finde ud af hvilken type maling der tidligere har været brugt.

Hvis det bliver hvor det skal, og ikke smitter af, så kan man gå i gang med at vaske. Hvis malingen på loftet opløses er det højest sandsynligt limmaling, og det kan man ikke male på, det skal derimod vaskes helt væk først. Man kan også opleve at der har været brugt kalkmaling, og det kan ikke vaskes af, men skal børstes af. Efter vask eller afbørstning kan man bruge en grunder. Det er vigtigt at man fra starten benytter både handsker og beskyttelsesbriller, da man vil være i kontakt med mange skadelige kemikalier.

Nu kan man gå i gang med at skrabe løs maling væk, samt spartle skader og revner. Herefter sliber man de ujævne overflader. Alt efter om det drejer sig om maling af loft eller vægge, så kan det være nødvendigt med grundmaling, og herefter maler man en 1-2 gange.