Gulvafslibning , sådan gør du – Hvad skal du vide

Mange med ældre hjem, og især ældre gulve vælger at få slebet deres gulve.

De fleste vælger at kontakte en professionel gulvafsliber, der sørger for at få slebet gulvene med store maskiner man skal oplæres i at bruge. Derfor er de fleste også en smule tilbageholden når det kommer til selv at skulle afslibe gulve. Langt de fleste forestiller sig at de disse store maskiner skal benyttes for at få et ordentligt resultat og selvom det er nemmere med disse store professionelle maskiner, kan det sagtens lade sig gøre, slev at ordne sin gulvafslibning.

Disse store professionelle maskiner er i bund og grund bare store maskiner med sandpapir på. Måden de virker på er at have stykker med grove stykke sandpapir til at sidde og rotere og derved afslibe det øverste lag af trægulvet . Herefter skal gulvet, i de fleste tilfælde, have endnu en omgang gulvafslibning. Derefter skal gulvet renses godt, gerne med naturlig sæbe og vand. Når gulvet igen er tørt skal det lakeres med den ønskede lak. Man kan også vælge at nøjes med at få olieret sit gulv. Om man vælger lak eller olie kommer helt an på hvilken smag man har, hvad man syntes er pænt. De to muligheder giver vidt forskellige resultater. Lak giver et glat skinnende gulv hvor olie giver et mere naturligt træ look. Så Sådan gør du med professionel gulvafslibning men hvordan skal det gøres, hvis man ønsker selv at give sig i kast med et sådan projekt.

Gulvafslibning, sådan gør du

I første omgang skal du tænke dig godt om inden du begynder. Hvor mange penge er du villig til at bruge? Hvor lang tid er du villig til bruge? Har jeg tid til et projekt som dette? Inden du overhovedet går i gang skal du være sikker på at kan gennemføre. Et projekt som gulvafslibning er ikke et man kan stoppe med halvvejs igennem. Du skal være klar over at man ikke kan bo i den del af ens Hus/lejlighed I et godt stykke tid. Du skal gøre dig klart om du vil benytte dig af en maskine og i så fald hvilken slags maskine. Vil du benytte dig af den dyre løsning og leje en, næsten, professionel maskine, hvor du kan stå op og slibe gulvet, forholdsvist hurtigt. Eller vil du hellere benytte en mindre og billigere maskine til din gulvafslibning. Det er bestemt en mulighed at slibe sit gulv med en håndholdt sandpapirs maskine., men det vil tage dig mange mange timer.
Man skal også gøre sig tanker om hvor meget man vil have slebet væk ad gangen. Er der lakering på gulvet i forvejen, skal det lakeret lag afslibes først med en finere korntykkelse. Gulvafslibning er ikke noget du bare sådan lige gør. Det er et stort projekt der fortjener håndværksmæssig respekt. Ser man bort fra selve gulvafslibningen, er der også en masse praktiske ting, udenom der skal tages hensyn til og som man skal have tænkt over inden man går i gang. Man skal blandt andet have tænkt over hvad man skal gøre med de møbler der står i det rum, hvor gulvet skal afslibes. Skal møblerne stå i et andet rum, skal de stå i kælderen, garagen eller måske i et midlertidigt depot rum. Man skal også tænke over hvilken funktion rummet havde og hvor man nu skal finde denne funktion. Skal man for eksempel have afslebet gulvet i køkkenet skal man sørge for at finde et andet sted at få sin mad fra.

Sådan gør du med din gulvafslibning

For at opnå et godt resultat, når du selv skal afslibe dit gulv skal du egentlig bare følge fremgangs måden beskrevet hos den professionelle. Når du har besluttet dig for hvilken maskine du vil benytte til din gulvafslibning, skal gulvet slibes til tilfredshed, så det er klar til olie eller lak. Herefter skal gulvet fejes og rengøre. Så lakere eller oliere du gulvet men først på et lille område, så du kan se om du er tilfreds med resultatet. Hvis du er tilfreds med resultatet skal olien/lakken bare males på resten af gulvet. Så er der bare ventetiden tilbage inden du kan se resultatet af alle dine anstrengelser. Her har du det gulvafslibning, sådan gør du. Nyd dit arbejde.