Kattefoder – Sådan gør du jul17

Tags

Related Posts

Share This

Kattefoder – Sådan gør du

Find det rette kattefoder til din kat

Udvalget af kattefoder er stort og det kan af og til være svært at gennemskue, hvilket foder der passer lige netop til din kat. Når du skal købe kattefoder er det meget vigtigt, at du forholder dig nøje til din kat og køber foder ud fra din kats race, størrelse, alder og vægt. Kattefoder produceres nøje og præcist efter kattes behov, så det kan give din kat det mest velegnede og bedste måltid. Derfor er det vigtigt, at du ikke bare køber det første og det bedste, da der kan være stort forskel på indholdet og de anvendte ingredienser i kattefoderet. Nogle katte kan have særlige behov og udfordringer og her er det især vigtigt, at du køber det rette kattefoder til din kat.

Helt grundlæggende gælder det, at katten skal have tilført den mængde energi pr. dag, som den forbruger til at leve. Derfor skal du gå efter kattefoder med et høj energiindhold og gode råvarer. På den måde sikrer du de bedst mulige fodringsbetingelser for din kat. Gå altid efter kattefoder, der er udviklet i samarbejde mellem dyrlæger og ernæringseksperter inden for veterinærernæring, da du her altid kan være sikker på, at kun de bedste råvarer er anvendt og at foderet er tilpasset efter kattens behov. Gå aldrig på kompromis med kattefoder og husk på, at det i sidste ende er din egen kat og dens velvære det går ud over, hvis den ikke fodres med ordentligt og kvalitetsbevidst foder.

Vigtige ingredienser og stoffer i foderet

Gode og kvalitetsbevidste råvarer er afgørende ingredienser i foderet til din kat. De gode og solide råvarer er med til at holde energien og velværet oppe hos din kat og giver katten de bedste betingelser for en glad og velfungerende krop. Derudover er det vigtigt, at foderet har et højt indhold af makro- og mikronæringsstoffer, der er med til at opretholde kattens led- og kropsfunktioner. Stoffer som proteiner, fedt og kulhydrater er vigtige i din kats foder og du skal altid kigge grundigt efter om, hvorvidt og i hvor høj grad, foderet indeholder disse næringsstoffer.
Proteiner er kroppens grundlæggende byggesten og findes i langt de fleste fødevarer. Din kat har brug for proteiner og får dem blandt andet fra kød og kødprodukter. Hvis du ikke fodrer din kat med proteinfyldigt foder, kan du risikere, at katten kan få mangelsymptomer eller mangelsygdomme på essentielle aminosyrer, som katten ikke selv kan danne, men skal have gennem sin mad. Proteiner består af et væld af aminosyrer og det er vigtigt, at katten får tildelt disse. Du skal gå efter foder til din kat, der har et minimumsindhold af protein på 14 % – dog har det meste foder et proteinindhold mellem 20-28 %.

Det er vigtigt, at katte gennem sit foder også får noget fedt. Fedt findes i hele kroppen og er specielt vigtigt i kattens hjerne og nervesystem. Fedt er en vigtig energikilde i kattens foder og har blandt andet et højt indhold af omega 3-fedtsyrer og omega 6-fedtsyrer, der vedligeholder det gode immunforsvar og passer på udefrakommende sygdomme hos din kat. Primært findes de gode omega-fedtsyrer i animalske fødevarer og specielt i fede fisk såsom laks og makrel. Ofte forbindes fedt med noget, som vi skal passe enormt meget på – både vi mennesker og vores kæledyr, da begge arter kan risikere overvægt, der kan have alvorlige konsekvenser, sygdomme og besvær.
Fedt er nødvendigt for katte og det kan tydeligt ses, hvis der er mangel på fedtstoffer hos din kat. Der vil i sådanne tilfælde forekomme tør hud, kedelig pels og hudproblemer i form af betændelse, da huden mister sin naturlige barriere. Selvom det er en nødvendighed med gode fedtstoffer i foderet til din kat, så husk på, at katten stadigvæk også godt kan få for meget fedt, som vil blive lagret som kropsfedt. Derfor er det vigtigt, at finde den helt rigtige dosering af fedtstoffer i foderet til din kat.

Det tredje vigtige stof i kattens foder er kulhydrater, som findes i en lang række fødevarer. Selvom katte stort set er i stand til at kunne klare sig uden kulhydrater, så er forarbejdede kulhydrater i kompleks form som stivelse, en rigtig god og solid energikilde for din kat. Det anbefales derfor, at du kigger efter foder, hvor varmebehandlede og forarbejdede planteprodukter som majs, byg og andre kornsorter indgår som en del af foderet. Kattefoder bør ikke indeholde mere end 35 % kulhydrater i form af stivelse.
Du må aldrig fodre din kat med hundefoder, da der er stor forskel på, hvad dyrene har brug for fra foderet. Det kan være farligt at fodre din kat med hundemad, så sørg altid for, at din kat kun indtager ordentligt og kvalitetsbevidst foder, der er decideret egnet til katte.

Kontakt altid en dyrlæge, hvis du er i tvivl

Det kan være et stort projekt at finde det helt rigtige foder til din kat, og man kan hurtigt komme i tvivl om, hvorvidt man har fundet det rigtige. Det er altid en god ide at få råd og vejledning af din dyrlæge, som ved præcist, hvad der er godt for lige netop din kat. Foder kan købes til såvel killinger, voksne katte, ældre katte og til katte med særlige behov eller udfordringer. Din dyrlæge kan altid vejlede dig til det rette foder og den rigtige dosering af det. Kontakt altid din dyrlæge, såfremt du er i tvivl. På den måde er du med til at give de bedste betingelser for et sundt, godt og langt katteliv.

Læs også artiklen om Kattelopper og valg af loppemidler her.