Tags

Related Posts

Share This

Et rygestop gavner helbredet

Der er ingen tvivl om at et rygestop det gavner helbredet, og vil forlænge livet uanset ens nuværende alder. Man kan allerede mærke forbedringerne efter en kort periode.

Forbedringer på kort sigt

I løbet af en halv time så falder blodtrykket, og pulsen normaliseres. Efter et døgn er risikoen for en blodprop allerede blevet mindre, og samtidig er lungerne gået i gang med at rense sig selv, hvilket kan betyde en del hoste. På tredje døgnet er iltoptagelsen forbedret og det samme er vejrtrækningen.

Efter nogle måneder lungernes tilstand markant forbedret, og de er stærkere og kan lettere bekæmpe infektioner, desuden er vejrtrækningen lettere, og kroppen er blevet meget sundere, frugtbarheden er bl.a. blevet bedre.

Forbedringer på lang sigt

Risikoen for en blodprop er halveret efter to år. Kræftformer som livmoderhalskræft, bygspytkirtelkræft og mundhulekræft er halveret efter fem år. Efter ti år er risikoen for blodprop den samme som en ikkeryger, og den er næsten den samme ikke ryger i forhold til at få kræft i lungerne. Som det fremgår, så et rygestop en investering i sit liv, og gevinsten får man i form af flere leveår i den sidste ende.

Det kommer ikke af sig selv

Kvinde rygerDet kræver planlægning og vilje for at få succes med et rygestop. Hvis man bare ud at det blå kaster sig ud i et forsøg, så er chancerne for succes lille, og det er der desværre alt for mange der gør.

Det er en god ide at lave en liste med grunde til at man gerne vil holde op, der er selvfølgelig de helbredsmæssige årsager, men det kan også være penge eller for familiens skyld.

Det er vigtig at vælge en fast stopdato, gerne et par uger ud i fremtiden, og efter denne dato gælder et stop 100 %. Det bedste er hvis stopdatoenligger på en dag hvor der ikke kræves meget af en, og det er bedst, hvis der ikke er nogen fester de førte par uger, da man har store chancer for at falde i til sådanne arrangementer. Når datoen er bestemt, så kan det være en god ide at fortælle det til kollegaer, venner og andre man omgås, på den måde forpligter man sig til projektet, og sikre opbakning fra ens medmennesker.

Grunden til et rygestop er så svært, det skyldes at man får abstinenser, da hjernen har vænnet sig til at få nikotin, og de kan være slemme især den første uge, men fortsætter i mindre grad den første måned. Ikke nok med at man skal klare abstinenserne, så skal man også til at lave nye vaner, f.eks. skal pauserne bruges på noget andet osv.

Hjælpemidler

Chancerne for at gennemføre et succesfyldt rygestop er bevist større hvis man bruger hjælpemidler. Det mest anvendte er nikotinerstatningspræparater som nikotinplaster eller tyggegummi, som er med til minimerer kroppens abstinenser.

Det nyeste på markedet er e-cigaretter, et apparat som simulerer processen fra en traditionel cigaret, og består af et batteri der leverer strøm til et varmelegeme som befinder sig i en beholder fyldt med væske, væske bliver omdannet til damp og kan indtages i en form der minder meget om røg.

De elektroniske cigaretter har virkelig vundet meget ind de sidste par år, og der er op mod 300.000 brugere, mange har skiftet cigaretteren ud med de elektroniske fra den ene dag til den anden. Grunden til e-cigarettens popularitet skal findes i at den deler rygestoppet op i to faser, først kan man trappe ned på nikotin, indtil man ikke længere har abstinenser, for derefter at arbejde med den vanebetingede afhængighed, og tilslut kan man ligge e-cigaretten på hylden. Man kan læse om e-cigaretter på denne side.

Hvis man har forsøgt sig flere gange uden held, så findes der også nogle piller til rygestop, men de skal kun bruges som sidste udvej, da de er stærke og har nogle negative bivirkninger.