Tags

Related Posts

Share This

Sådan indretter du et badeværelse til ældre

Ældre har særlige behov når det kommer til indretning af et badeværelse til dem. Som regel skyldes det deres nedsatte mobilitet og balance-evne, som betyder, at de har brug for forskellige hjælpemidler. I denne artikel vil vi prøve kort at skitsere hvilke udfordringer ældre har ved at bruge et almindeligt badeværelse, og hvordan du med nogle få men simple hjælpemidler kan løse dem.

Brug støttegreb til bad og toilet

For det første bør du montere støttegreb og håndgreb til bad og toilet forskellige steder i badeværelset. De fleste vælger at sætte mindst tre støttegreb op:

  • Et ved toilettet, som kan bruges når den ældre skal ned at sidde eller skal rejse sig
  • Et ved håndvasken eller ude i rummet, som kan bruges, når man bevæger sig rundt i badeværelset
  • Et hvor den ældre tager bad

Man kan få støttegreb og håndgreb i forskellige længder, ofte i et interval fra cirka 15 til 75 centimeter. Derfor skal du nøje overveje hvilken grebslængde der passer bedst de forskellige steder. Ved toilettet er det ofte nok med et kort greb, da det egentligt blot skal bruges som håndtag. Ved brusekabinen er det derimod en fordel med et lidt længere håndgreb, så den ældre altid har så kort afstand hen til håndtaget som muligt. Er badeværelset forsynet med badekar bør der være et aflangt greb på væggen langs badekarret, og muligvis yderligere et greb der, hvor man træder ud fra badekarret.

Denne type greb til badeværelse fås normalt i metal eller plastik. Som udgangspunkt bør du vælge metalgreb, da de mere robuste, og kan holde til en højere belastning. Plastikhåndtag og plastikgreb har dog den fordel, at de fås med en riflet overflade, som kan føles mindre glat. Desuden vil et håndtag i plastik føles mindre koldt end et tilsvarende i metal.

Brug en skridsikker bademåtte på gulvet

Denne anbefaling er ikke udelukkende møntet på ældre, da alle i bund og grund burde have skridsikre bademåtter i deres brusekabine. Det ses imidlertid langt oftere, at ældre kommer ud for faldulykker i deres eget hjem. Ofte er det fordi de glider og falder på badeværelset.

En bademåtte til brusekabine skal helst være kvadratisk. En typisk brusekabine er 60×60 cm., og en kvadratisk bademåtte på omkring 50 cm. vil derfor dække langt størstedelen af gulvet. Sørg for kun at vælge bademåtter med sugekopper, da de giver en langt sikkerhed end en måtte, som blot ligger løst på gulvet.

Er der i stedet tale om en bademåtte til badekar, skal den hellere være aflang. Dermed passer den bedre ind i formen på den ældres badekar. I modsætning til brusekabiner er der stor forskel på bredden af forskellige badekar, men som udgangspunkt skal en bademåtte til badekar være mindst 40×70 cm.

En badebænk til ældre øger sikkerheden

Når du har fulgt de ovenstående anbefalinger med støttegreb og bademåtter, er du allerede nået et stort skridt i indretningen af et badeværelse til ældre. Det sidste råd går på de mange fordele ved en badebænk eller en badestol til ældre.

Den primære fordel ved en badebænk er, at det bliver muligt at tage siddende bad. Dermed minimerer du risikoen for at falde markant. Samtidigt får man begge hænder fri, da der ikke er behov for at holde fast i et håndgreb eller støttegreb mens man tager bad.

Når du skal vælge hvilken badebænk der skal købes, skal du blandt andet kigge på størrelsen, og hvor flytbar den skal være. Er der flere personer, som deler badeværelset, kan det være en fordel med en mindre badestol eller en badebænk, som kan klappes sammen. Dermed bliver det nemt at sætte den til side, når ikke den skal bruges.

Omvendt er en større badestol mere velegnet til en voksen person, idet sædet er større, og stolen er mere robust.

Til en brusekabine er udvalget forholdsvist stort. Det er muligt at købe en badebænk både med og uden hjul, ligesom stolen kan være stor eller lille. Endeligt er der til en brusekabine også muligheden for et badesæde, som monteres på væggen.

Der er imidlertid knap så mange muligheder, hvis den ældre har et badekar. Et badekar ”runder” ofte i bunden, og det kan derfor være svært at få en badestol til at stå stabilt i bunden af badekarret. I det tilfælde kan et badebræt være et godt alternativ. Et badebræt består af et sæde, som monteres på tværs af badekarret. Det kan tilpasses badekarrets bredde, og sættes fast på kanterne med en låsemekanisme.