Vitaminpiller – Skal, skal ikke? dec11

Tags

Related Posts

Share This

Vitaminpiller – Skal, skal ikke?

At vores krop har brug for vitaminer og mineraler for at overleve, har du helt sikkert hørt før… Men ved du overhovedet, hvad vitaminer er og, hvorfor du bør tage dem? Vitaminer er så vigtige, at vi alle bør sættes os lidt ind i emnet, for selvom de er så ekstrem vigtige for os, så kan vitaminer også foresage skade, under bestemte betingelser.

Lad os starte ud med, at se nærmere på, hvad vitaminer er og, hvilken funktion de har i din krop.

Vitaminer er kemiske forbindelse, hvor i der indgår en amin forbindelse. Disse kemiske forbindelser kan vores krop ikke selv producere, på trods af at de er livsnødvendige for os.

Vores krop har heldigvis ikke brug for særligt store mængder af hver vitamin, hvorfor vi kan klare os med mængder variende fra nogle få mikrogram til nogle få milligram pr. dag.

Selvom det er en ekstrem lille dosis, så har den en kæmpe indflydelse på din krop. Men hvilken form for indflydelse? Jeg har ofte hørt folk diskutere, hvorvidt den rette mængde vitaminer og mineraler kan erstatte et måltid, hvilket du for guds skyld ikke må tro på.

Vitaminer kan nemlig ALDRIG erstatte et måltid. Vitaminer giver dig ikke næring, som maden gør. Vitaminerne hjælper dig derimod med at optage næringen fra den mad du spiser, så groft sagt, så skal du ikke forvente at optage noget næring, hvis du mangler vitaminer i ekstrem grad. Det giver sig selv, at du til sidst vil sulte ihjel (I yderste tilfælde) da du ikke kan optage noget fra maden.

Nu er det så, så heldigt at vi får vitaminer gennem den mad vi spiser, så derfor vil du praksis altid

kunne optage næring, men nu har du fået en idé om, hvordan vitaminer fungerer.

Nu er spørgsmålet så, skal du spise vitaminpiller?

Det bedste svar jeg kan give er, måske…

Som skrevet før, så får vi vitaminer gennem vores mad. Jo sundere og mere varieret en kost vi spiser, jo flere vitaminer får vi. Spiser du meget ensformigt, så får du ikke super mange vitaminer og på den måde, risikerer du at have et vitaminunderskud.

Har du et vitaminunderskud, så er vitaminpiller en kanon god idé. Et underskud af vitaminer kan nemlig føre til flere alvorlige sygdomme og et svagere immunsystem. Men desværre fungerer det også den anden vej. Har du et alt for stort indtag af vitaminer, gennem længere tid, så vil din krop også tage skade af dette.

For sikkerhedsskyld må jeg hellere sige, at det ikke er noget der sker natten over, men indtager du 2-3 vitaminpiller om dagen gennem flere måneder/år, så kan din krop tage stor skade.

Inden du derfor begynder at indtage vitaminpiller, så bør du få tjekket din vitaminbalancen gennem en blodprøve hos din læge. Ved hjælp af en lille blodprøve, kan du nemlig få svar på, hvilke vitaminer du mangler og i, hvilken grad ud mangler vitaminer.

Har du f.eks et meget stort underskud af jern, så vil en normal vitaminpille ikke være tilstrækkeligt. Så skal du ud og have et specifikt jern tilskud.

Konklusionen er derfor, at før du begynder på vitaminpiller, bør du få tjekket din vitaminbalance ved din læge og følge lægens anvisninger. Tag ALDRIG mere end de anbefalede vitaminpiller, da du i sidste ende kan gøre skade på dig selv.

Jeg håber du har fået en lille idé om, hvad vitaminer er, hvordan de virker og, hvorfor du bør få din vitaminbalance tjekket? Med den rette mængde vitaminer i kroppen, kan du undgå mange sygdomme og triste episoder og så er det jo heller ikke slemt lige at få tjekket vitaminbalancen gennem en hurtig og smertefri blodprøve. Det burde vi alle faktisk gøre mindst 2 gange om året.