Tags

Related Posts

Share This

Bademåtter gør brusekabinen sikker

Et helt almindeligt gulv i danske badeværelser er normalt lavet med enten klinker eller terrazzo. Begge typer materiale har den store ulempe, at vand gør overfladen utroligt glat. Det betyder, at der nemt kan være en forholdsvist stor risiko for at falde.

Fald-ulykker på badeværelset er desuden ofte ret alvorlige – primært på grund af de mange hårde elementer.

Med en skridsikker bademåtte kan du fjerne en stor del af risikoen.

En skridsikker bademåtte skal være af god kvalitet

Der findes mange forskellige forretninger, som sælger forskellige typer måtter til badeværelset. Du skal imidlertid være opmærksom på, at der kan være særdeles stor forskel på kvaliteten af dem.

Det er ikke unormalt at se billige bademåtter blive solgt til priser på 40-50 kroner i byggemarkeder – men desværre er kvaliteten også derefter.

En god bademåtte skal først og fremmest være fremstillet i solidt gummi, som har en lang levetid. Derudover skal den have gode sugekopper på undersiden, så den ligger godt og stabilt på gulvet.

På oversiden bør bademåtter have en vis struktur, som gør den endnu mere skridsikker. Gummi er som materiale langt mindre glat end det normale gulv, men med struktur står fødderne langt bedre fast. Sørg for at køb en bademåtte, hvor strukturen består af både store og små pigge. På den måde er den både behagelig for fødderne, ligesom du står bedre fast.

Derfor bør alle bruge bademåtter i gummi

Selvom gummi er det mest benyttede materiale til bademåtter og sikkerhedsmåtter, findes der også måtter i teak eller andet træ. De kan imidlertid ikke anbefales, da de ofte er mindst lige så glatte som selve gulvet. Det skyldes igen kombinationen af vand og fint-slebet træ, der giver en glat overflade.

Derfor bør du – for din egen sikkerheds skyld – kun gøre brug af måtter i gummi.

Køb bademåtter til enten badekar eller brusekabine

De fleste forretninger fører bademåtter i forskellige størrelser og former. Den primære forskel er som regel, om bademåtten er beregnet til brug i en brusekabine eller i et badekar.

En kvadratisk bademåtte er normalt det foretrukne valg til en brusekabine. Mange brusekabiner er 60×60 cm., og mange kvadratiske bademåtter er fra 45×45 op til 55×55 cm. Dermed bliver næsten hele gulvet altså dækket.

Til et badekar er det derimod bedre med en aflang skridsikker bademåtte. Her er standard-målet 40×70 cm. Selvom badekar fås i mange forskellige størrelser, vil de mål ofte dække hele bunden af dit badekar.

Forlæng levetiden ved at lade den tørre efter brug

Selvom bademåtter er fremstillet i gummi, der fint tåler vand, kan du alligevel forlænge deres levetid væsentligt ved at hænge måtten til tørre efter brug.

Når du bader løber der altid vand ind under måtten, og i nogle tilfælde også ind under sugekopperne. Ved at tage måtten af efter brug sikrer du for det første, at alt vandet kan løbe væk fra gulvet og ned i afløbet. Derudover får selve bademåtten mulighed for at tørre. Det gør, at gummiet holder i længere tid, og at måtten også holder sig pæn at se på i længere tid end ellers.

Kombinér en bademåtte med en badestol eller støttegreb for optimal sikkerhed

For mange vil blot det at købe en bademåtte give en væsentlig forøgelse af sikkerheden i deres badeværelser. Der kan imidlertid gøres flere andre ting, som bidrager til en endnu højere sikkerhed og tryghed. Nogle af disse råd bør du også tage i betragtning, hvis du skal gøre et badeværelse ældre- eller handicap-venligt.

Et godt supplement til bademåtter vil tit være, at montere støttegreb i brusekabinen eller badekarret. Ved at sætte et eller to gode støttegreb op i din brusekabine har du altid noget at holde fast i mens du bader, og risikoen for at miste balancen bliver derfor endnu mindre.

Et andet alternativ – eller supplement – til støttegreb og bademåtter er en badestol. Med en badestol kan du sidde ned og bade. Badestole er blandt andet særligt velegnede til ældre, da de så helt fjerner risikoen for at falde i badet.